‘Euroskeptični britanski parlamentarci spriječit će ulazak Hrvatske u EU!’

Deklaracija o ništavnosti referenduma je dokaz da hrvatski narod nije dragovoljno pristupio Uniji i poslužit će našim nasljednicima, ako ih uopće bude, da za stotinu godina vide što se u stvari dogodilo – ističe dr. Srećko Sladoljev, jedan od potpisnika ‘Deklaracije o ništavnosti referenduma’.







Deklaracija o ništavnosti referenduma o pristupanju Hrvatske EU’, koju su koordinatori Vijeća za Hrvatsku prije nekoliko tjedana poslali svim veleposlanstvima zemalja članica EU, Vatikanu te veleposlanstvima najvećih svjetskih država, mnogim europarlamentarcima, ali i zastupnicima mnogih parlamenata zemalja članica EU, vrlo lako bi mogla zaustaviti ulazak Hrvatske u Europsku Uniju!
Na mnogim primjerima objasnili zbog čega Referendum nije bio zakonit
Deklaracija, naime, na hrvatskom i engleskom jeziku vrlo jasno i koncizno, točku po točku, obrazlaže zbog čega je referendum o pristupanju Hrvatske EU bio neustavan i nezakonit, te zbog čaga je u konačnici ništavan. Autori Deklaracije tako su, između ostalog, naveli da ‘Hrvatski narod ne priznaje Referendum o pristupanju Europskoj uniji, jer su vladajuće političke strukture mimo volje naroda i bez prethodne javne i demokratske rasprave u parlamentu te u gospodarskim i drugim strukturama, započele tajno pregovarati i potpisivati pregovaračka poglavlja, i to na temelju ucjena i ustupaka, a bez davanja istih na javni uvid’.
Mijenjali Ustav, samo da bi referendum prošao
Deklaracija osim toga upozorava i na činjenicu da su ‘vladajuće političke strukture zbog straha od volje naroda tijekom 2010. godine promijenile dotadašnji Ustav RH koji je svojim odredbama o referendumu sprječavao mogućnost manipulacije biračkim tijelom, a sve u cilju da se Republika Hrvatska pod svaku cijenu pridruži Europskoj Uniji (po novome je za prolaz referenduma bila dovoljna većina izašlih, a ne natpolovična većina hrvatskih birača – što je do 2010. pisalo u Ustavu).
Dokument Vijeća za Hrvatsku naglašava također ‘da su vladajuće političke strukture uključile u kampanju čak i Predsjednika Republike koji je u novinskim izjavama (dan uoči i na sam dan Referenduma) zloupotrijebio svoj položaj time što je eksplicitno i jednostrano zagovarao isključivost ulaska u Europsku uniju, iako bi po funkciji trebao biti nepristran’.
Prijetnja Vesne Pusić umirovljenicima najbrutalniji je dokaz nasilja
Jedna od najzanimljivijih točaka kojom Deklaracija osporava legitimitet Referenduma je ona u kojoj stoji da je u noći uoči referenduma u glavnom Dnevniku državne televizije izjavom ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić ’kako će u slučaju neuspjeha referenduma o pristupanju EU doći u pitanje isplata mirovina’, vladajuća politička struktura obmanula javnost, zbog čega su uplašeni umirovljenici masovno izašli na referendum glasujući ‘ZA’ EU.
Autori Deklaracije strane su parlamentarce informirali i o činjenici da su hrvatske vladajuće političke strukture jednostrano financirale PRO EU kampanju, iako za to nije predviđena stavka u državnom proračunu. Napisali su da su ‘novcem svih poreznih obveznika plaćani promotivni spotovi o EU, te da se vodila uvredljiva i ponižavajuća PRO EU kampanja na svim TV postajama, kao da se radi o reklamnom tržišnom marketingu, a ne o ozbiljnom pitanju budućnosti države i naroda, dok je glas protiv bio potpuno diskriminiran’….
Masnjak: Britanci vide da se kršio zakon, pa neće ratificirati pristupni ugovor
- Naša Deklaracija itekako je zainteresirala britanske parlamentarce, odnosno mnoge Irce, ali i Engleze koji se protive ostanku Britanije unutar Europske Unije. Oni će unutar Britanskog parlamenta pokrenuti raspravu o neustavnosti hrvatskog referenduma. Prema informacijama koje ovih dana dobivamo od pojedinih parlamentaraca, itekako je moguće da Britanski parlament, zbog posve očite neustavnosti našeg referenduma, neće ratificirati hrvatski pristupni ugovor, te da će tako spriječiti ulazak Hrvatske u Europsku Uniju – ističe Gordan Masnjak, koordinator Vijeća za Hrvatsku, te dodaje da se i poljska oporba protivi ratifikaciji pristupnog ugovora Hrvatske.
Sladoljev: Ne možemo napraviti revoluciju, ali možemo ostaviti povijesni dokument
- Deklaracijom smo točko po točku dokazali da je referendumom u stvari srušen ustavni poredak Republike Hrvatske. Zbog tog čina sada ne možemo napraviti revoluciju, ali možemo ostaviti dokument za povijest. Deklaracija je, dakle, povijesni dokaz da hrvatski narod nije dragovoljno pristupio Uniji i ona će poslužiti našim nasljednicima, ako ih uopće bude, da za pedeset ili stotinu godina vide što se u stvari dogodilo – ističe pak dr. Srećko Sladoljev, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori, te jedan od potpisnika ‘Deklaracije o ništavnosti referenduma’.